Taşkınbilgist: Dünyanın Yeni 7 Harikası ve Gizemleri

20 Mart 2019 Çarşamba

Dünyanın Yeni 7 Harikası ve Gizemleri




Dünyanın yedi harikasını biliyor muyuz? Bu soruya muhtemelen çoğumuz evet yanıtını verir. Dünyanın yedi harikasını saymaya kalktığımızda ise Mısır pramitleri ilk aklımıza gelenlerden biri olur. Ancak dünyanın yedi harikası içinde mısır pramitleri yok desem ne dersiniz? Yine muhtemelen birçoğumuz bu duruma şaşırabilir.

2001 yılında, İsviçre’de “New7Wonders Vakfı” isimli bir organizasyon kurulur. Amacı, neredeyse hepsi yok olmuş Antikçağ Dünyasının 7 harikası” yerine günümüzde halen ayakta olan “Dünyanın yeni 7 harikası”nı belirlemektir. Bunun için bir liste yapar ve oylamaya sunar. Listede UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan 21 eser yer alır ve oylama bunlar üzerinde yapılır. 6 yıl süren yarışmaya dünya çapında internet ve mesaj yoluyla 100 milyondan fazla insan katılır. Sonuçlar 7 Temmuz 2007’de açıklanır ve dünyanın yeni yedi harikası belirlenir.


Haydi, yarışma sonrası milyonlarca kişinin oylarıyla seçilen Dünyanın Yeni Yedi Harikasına daha yakından bakalım.


                            Konuyu Youtube kanalımdan video olarak da izleyebilirsiniz.

                        


1- Chichen Itza Pramiti

Chichen Itza Pramiti



Meksika’nın Yucatan Platosu’nda yer alan Chichen Itza Pramiti, Kuzey Amerika’nın eski medeniyetlerinden Mayalar tarafından Chichen İtza kentinte yapılmış. Pramit 1841’de John Stephens tarafından bulunur. Bu pramitin inşa edilmesindeki ana amacın güneş takvimi olduğu düşünülüyor. Kare seklinde ve 220 metrekare olan pramit 9 katlı olarak inşa edilmiş ve yaklaşık 24 metre yüksekliğinde. Barındırdığı matematiksel ve astronomik hesaplarla Mayaların bilimde geldiği noktayı gösteriyor.


4 cephesi bulunan pramitin bütün cephelerindeki basamak sayısı eşit durumda. Her cephesinde 91 basamak bulunuyor. 4 cephesindeki basamakların toplamı 364 ve 1 tane de üste bulunan düzlükle birlikte 365 oluyor. Yani dünyanın güneş etrafındaki dönüş süresi.


Pramitin en çok hayranlık uyandıran özelliklerinden biri de güneşin oluşturduğu gölgeler. Belli zamanlarda oluşan gölgeler çeşitli anlamlar barındırıyor. Ekinoks günlerinde yani güneşin ekvatora dik açıyla geldiği ve gece ile gündüzün eşit olduğu günlerde çeşitli hesaplamalarla gölgelerin belirli şekilleri vermesi ve belirli yerlere düşmesi sağlanmış.


Mayaların özellikle o dönem kutsal saydıkları tüylü yılan figürü, güneşin ekinoks günlerinde merdivenlere dik şekilde gelir. 21 Martta aşağı doğru hareket eden bu yılanın gölgesi 23 eylülde ise yukarı doğru hareket eder. Böylesine inanılmaz matematik bilgisi gerektiren hesaplamalar bu yapıda kullanmış.


1988 yılında Unesco Dünya Mirası listesine giren Chichen İtza, 7 Temmuz 2007’de Dünyanın Yeni Yedi Harikasından biri olarak seçilir.



2- Petra Antik Kenti

Petra Antik Kenti


Ürdün’de bulunan bu antik kent Nebatiler tarafından M.Ö. 400 ile M.S.109 yılları arasında yaklaşık 500 yılda inşa edilir. Ticaret ve kervan yollarına yakın olmasından dolayı hızla gelişir ve zenginleşir. Nebati kralı IV. Aretas döneminde Nebatilere başkentlik yapar.


Kumtaşı kayalar içine konutlar, tapınaklar, mezarlar ve amfitiyatro inşa edilir. Bahçeleri sulamak için su sistemleri oluşturulur ve tarım yapılır. O dönemde 30 bin kişinin yaşadığı düşünülen Petra, M.S. 106’da Roma’nın eline geçer ve eski önemini yitirir. Özellikle 331 ve 551 yıllarında yaşanan büyük depremler sonrasında burası terkedilir.


Terkedildikten yaklaşık 1000 yıl sonra İsviçreli bir maceraperest Johann Burckhardt tarafından 1812 yılında keşfedilir. Burası kayalarda oluşan pembe, kırmızı, sarı ve turuncu karışımından oluşan renklerinden dolayı Rose City olarak da bilinir.


Petra Antik kenti 1985 yılında UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi’ne girer ve 7 Temmuz 2007’de Dünyanın Yeni Yedi Harikasından biri seçilir. 




3- Machu Picchu

Machu Picchu Antik Kenti


1983 yılında UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi’ne alınırken “mimarinin mutlak başyapıtı ve İnka medeniyetinin benzersiz tanığı” olarak tanımlanan Machu Picchu, İnkalar tarafından 1450’li yıllarda inşa edilir. İnkaların başkenti Cuzco’dan 80 km uzakta olan Machu Picchu’nun Quechua dilindeki anlamı “Yaşlı Zirve”dir.


Burası ilginç bir şekilde kurulduktan 100 gibi kısa bir süre sonra terkedilir. 1911 yılında Yale üniversitesinden Amerikalı tarihçi ve kaşif Hirm Bingham 1911 yılında burayı keşfeder ve dünyaca tanınmasının yolunu açar. 1912 yılında yapılan kazı sonrasında Toprak altında kalan Machu Picchu gün yüzüne çıkarılır. Machu Picchu dağının zirvesinde yer alan bu kent, deniz seviyesinden 2430 metre yüksektedir. Kent yaşamsal alan ve tarımsal alan olarak ikiye ayrılır. Yukarı bölümünde kent merkezi yer alırken dağın eteklerine yapılan taraçalarda da tarım yapılır.


Günümüze kadar çok iyi korunarak gelmiş olan İnka İmparatorluğunun bu en muhteşem kentsel eseri, 7 Temmuz 2007’de Dünyanın Yeni Yedi Harikasından biri olarak seçilir.


4-Kurtarıcı İsa Heykeli

Kurtarıcı İsa Heykeli


Kurtarıcı İsa heykeli, Brezilya'nın Rio de Janeiro şehrinde Corcovado Dağı üzerinde yer alır. Şehrin en önemli sembolü olan bu heykelin yapım hikayesi de oldukça ilginçtir. 1889’da Brezilya’da din ve devlet işleri birbirinden ayrılır. Tanrısızlık eğitilimin arttığı gerekçesiyle Katolikler arasında korku başlar. I. Dünya Savaşı sürerken Brezilya’daki Katolikler, inançlarına paralel bazı sembollerin ülkedeki varlığını uygun bulurlar. Böylece Kurtarıcı İsa heykelinin ilk tasarımları şekillenmiş olur.


 İlk tasarımlarda ellerini iki yana açmış İsa’nın bir elinde haç, diğer elinde de Dünya bulunur. Ancak bu tasarım,  halk arasında “Mesih ve top” gibi bir isimle anılmaya başlanır. Bunun üzerinde tasarım tekrar gözden geçirilir ve İsa’nın iki yana açık ellerinde bir şey olmaması kararlaştırılır.


1922'de Brezilya'nın kuruluşunun 100. yılı şerefine yapımına başlanan İsa heykeli, 12 Ekim 1931'de resmi törenle açılır. Bu devasa heykel 30 m yüksekliğindedir ve 8 m yükseklikteki bir kaide üzerinde durur. Açılmış kollarının genişliği ise 28 m’dir.


Heitor da Silva Costa, Carlos Oswald, and Paul Landowski gibi mimarların elinden çıkan bu heykel bugün Brezilya’nın en önemli sembollerinden biri durumundadır. 


5-Çin Seddi


Çin Seddi


Çin’in ulusal simgelerinden biri olan Çin Seddi, yıllar içinden bariyer, kemer, kale, mor hudut, dünyanın ejderhası gibi pek çok farklı isimle adlandırılır ve 19.yüzyılda Çin Seddi adını alır.


M.Ö. 200’lü yıllarda başlanan Çin Seddi’nin yapımı, yaklaşık 1800 yıl sonra 1644’te son Ming hükümdarının devrilmesiyle sona erer. En yüksek noktası yerden 8 metre yükseklikte olan bu devasa duvar, 8850 km uzunluğundadır.


Çin Seddi’nin yapılmasının ana amacı ise kuzeyden gelen saldırıların önüne geçmektir. Bunun yanında sınır kontrolü ve gümrük düzenlemeleri için de kullanılır. Çin Seddi 1987 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girer ve 7 Temmuz 2007’de Dünyanın Yeni Yedi Harikasından biri seçilir.


6-TaJ Mahal

Taj Mahal


Taj Mahal, Hindistan’ın Agra şehrinde, 1631-1654 yıllarında inşa edilen bir anıt mezardır. İslâm türbe mimarisinin en önemli eserlerinden birisi olarak kabul edilir. Tac Mahal, Babür İmparatoru Şah Cihan tarafından doğum yaparken hayatını kaybeden çok sevdiği eşi Mümtaz Mahal anısına yaptırılır.


Beyaz mermerden yapılan ve duvarlarla çevrili bahçelerin içinde yer alan Taj Mahal’in yapımında 22. 000 işçi ile 1000 fil kullanılır.


Tac Mahal; Türk, İslam, İran ve Hint mimarisinin birleşimi bir mimariye sahiptir. Yapının mimarisinde Osmanlı’dan da iki mimar yer alır. Mimar İsmail Efendi ana kubbeyi tasarlarken, Mimar İsa Efendi de genel tasarımda önemli katkı sağlar.


Dış tasarımındaki işlemeler, mermerlerin içi oyulup, titizce kesilerek minicik taşların mermerlerin içine teker teker yerleştirilmesiyle oluşturulmuştur. Tac Mahal, kubbesi ve dört köşesindeki minareleriyle, her yönden simetriktir. Minareler depremde dışa yıkılsın diye hafif dışa eğiktir. Tüm yapıda simetrik olmayan tek yapı anıt mezarlardır. Şah Cihan’ın mezarı İslam geleneklerine uygun olarak kadınından üstün ve yüksektedir.


Tac Mahal gün içinde farklı renklere bürünür. Gün doğumuyla birlikte pembemsi ve en güzel rengini gösteren Tac Mahal kısa bir süre sonra beyaz görünümüne döner. Ayışığıyla beraber de altınımsı bir renk alır. Efsaneler bu eşsiz özelliğin kadınların, özellikle de Mümtaz Mahal’in his değişikliklerini yansıttığını söyler.


1983 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak kabul edilen Taj Mahal, 7 Temmuz 2007’de Dünyanın Yeni Yedi Harikasından biri olarak seçilir. 

7-Kolezyum

Kolezyum


Gerçek adı Flavian Amfitiyatrosu olan bu yapı İtalya’nın başkenti Roma’dadır. Meşhur Roma İmparatoru Neron’un sarayının kalıntılarının olduğu yerde İmparator Vespasion tarafından M.S. 72’de yapımına başlanır. Onun oğlu İmparator Titus döneminde M.S. 82’de yapımı tamamlanır. Yapılış amacı gladyatör dövüşleri, hayvan avı, tiyatro gösterimleri, mitolojiye dayanan dramalar, meşhur savaşların yeninden canlandırılmasını yapmak ve halka muhteşem eğlenceler sunmak olan Kolezyum’un açılışında 100 gün ve gece süren oyunlar düzenlenir. Bu oyunlarda 5 binin üzerinde hayvan ve yüzlerce insan kurban edilir.


50 bin ile 80 bin arası kapasiteye sahip olan arenada koltuklar sosyal statüye göre dağıtılır. Önemli kişiler önlerde yer alırken kadınlar en arkada otururlar.


Köle, mahkûm ve savaşçılar arasından seçilen gladyatörlerin birbirleriyle ve vahşi havanlarla kıyasıya dövüştürülmesi, halkın ateşli tezahüratları ve kanlı ölümler yüzyıllarca sürer ve MS. 404’te gladyatör dövüşlerinin, MS. 523’te de havyan avlarının sona ermesiyle, Kolezyum’un kentin 450 yıllık eğlence merkezi olma görevi sona erer. Kolezyum daha sonra barınma yeri, iş dükkânları, dini kışlalar, istiham, taş ocağı, Hıristiyan türbesi olarak çeşitli amaçlarla kullanılır.


1980 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilen Kolezyum, 7 Temmuz 2007’de Dünyanın Yeni Yedi Harikası’ndan biri olarak seçilmiştir. Peki, siz bu listeye katılıyor musunuz? Eğer sizden dünyanın yeni yedi harikasını seçmeniz istenseydi, listenizde neler olurdu? Yorumlarınızı yorum kısmına yazabilirsiniz.







1 yorum:

  1. thank you for your comment. You can read my writings by using translation on homepage :)

    YanıtlaSil