Taşkınbilgist: Geleceğin Meslekleri Nelerdir? Hangi Mesleği Seçmeliyim?

26 Haziran 2020 Cuma

Geleceğin Meslekleri Nelerdir? Hangi Mesleği Seçmeliyim?





Gelecek için en iyi kariyer nedir? Her şey nasıl değişecek? Bugünden geleceğin meslekleri için hazırlanmak mümkün mü? Bu sorulara kesin olarak cevap vermek mümkün değil. Ancak değişim kaçınılmaz bir gerçek… teknoloji değişiyor, doğal ortam değişiyor, ekonomiler değişiyor, toplumlar değişiyor… Bu değişim kaçınılmaz olarak meslekleri de yakından etkiliyor ve gelecekte de etkilemeye devam edecek.. Günümüzdeki mesleklerin önemli bir bölümü kısa zaman içinde artık işlevsel olmayacak ya da popülerliğini yitirecek. Örneğin günümüzde çoğu kişinin halihazırda yaptığı muhasebecilik, denetçilik, postacılık, sekreterlik, kasiyerlik gibi meslekler birkaç yıl içinde ortadan kalkmaya başlayacak…. 

Peki yakın gelecekte hangi meslekler öne çıkacak? Hangi mesleklere yönelirsek, gelecekte işlevsiz insanlar olmaktan kendimizi kurtarabiliriz? Gelin gelecekte iş imkanlarının artacağı meslekleri daha yakından tanıyalım…. 

Konuyu youtube kanalımdan izleyebilirsiniz.

                                

Gelecekte öne çıkacak meslek alanlarının başında teknoloji alanı geliyor. Teknoloji sektöründeki bazı meslekler yakın geleceğin en gözde meslekleri olacak… internet büyüyor ve makineler daha akıllı hale geliyor. Etrafımız bu akıllı makineler tarafından çevrilmiş durumda. Bu teknolojik aletler birbirleriyle de iletişim kurmaya başladılar. Ancak bilgisayarlar, robotlar veya mobil cihazlar, iyi mühendislik ürünü yazılımlar olmadan bir anlam ifade etmiyor. Dolaysıyla tüm bu akıllı cihazların etkin bir şekilde kullanılabilmesi, sağlam bir yazılım mühendisliği alt yapısını gerektiriyor. Bu nedenle bilişim teknolojileri alanındaki; yazılım mühendisliği, yazılım mimarlığı, sistem mühendisliği, bilişim teknolojileri analistliği, veri analistliği, yapay zeka ve makine öğrenimi uzmanlığı, büyük veri uzmanlığı, dijital dönüşüm uzmanlığı, yeni teknolojiler uzmanlığı gibi mesleklere sahip olanlar yakın gelecekte işsiz kalmayacaklar… 

Sağlık alanındaki bazı mesleklere, gelecekte diğerlerine göre daha fazla ihtiyaç olacak. Sağlık alanında hemşirelere önemli ihtiyaç olmaya devam edecek. Yüksek lisansını yaparak pratisyen hemşire olanlar, yakın gelecekte doktorlar gibi hastaları muayene etme, ilaç yazma gibi görevleri yerine getirebilecekler. Dünya nüfusunun yaşlandığı hesaba katıldığında gelecek 10 yıl içinde sağlık hizmetlerine duyulan ihtiyaç iki katına çıkacak.. Asistan doktorluk da en fazla ihtiyaç duyulan mesleklerden biri olacak… Bunların yanında yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte fizyoterapistler ve yaşlı bakıcılığı alanlarında da önemli bir ihtiyaç oluşacak… 

Fizyoterapist yardımcılığı mesleği gelecekte önemli oranda büyüyecek. Yaşlı nüfusunun artması fizik tedavi uygulamalarına olan ihtiyacı oldukça arttıracak. Bu durum ise fizyoterapist yardımcılarına iş kapısı olacak. Diş temizliği alanında çalışacak uzmanların da geleceği parlak görünüyor. İnsanların diş bakımına önem vermesiyle birlikle ağız diş sağlığı lüks olmaktan çıkıp bir ihtiyaç haline geldi. Bu alandaki uzman ihtiyacı önümüzdeki yıllarda da artarak devam edecek… Veteriner teknikerliği mesleği de gelecekte öne çıkacak meslekler arasında. İnsanların yalnızlaşmasıyla birlikte evcil hayvanlara olan talep arttı. İnsanların önemli bir bölümü evlerinde evcil hayvanlar beslemeye başladı. Bu gelecekte giderek daha da artacak. Bu durum ise veteriner teknikerlerine olan ihtiyacı artıracaktır. 

Ekonomi alanında özellikle finansal danışmanlık mesleğinde önemli bir büyüme görünüyor. Birikimlerin planlanması ve değerlendirilmesinde, emekliliğin planlanmasında finansal danışmalar önemli görevler üstlenecekler… 


Çevre sağlığı uzmanlarına olan ihtiyaç da önümüzdeki yıllarda artarak devam edecek. Küresel ısınma nedeniyle gerçekleşen küresel iklim değişiklikleri günümüzde etkilerini göstermeye başladı. Bu etkiler yıllar içinde artarak devam edecek. Bu durumda çevre sağlığı uzmanlarına olan ihtiyacı arttıracak...… 

Mühendislik alanındaki meslekler de önemini korumaya devam edecek. Proje, sivil, yapı, çevre ve biyomedikal mühendislikler oldukça fazla iş olanağına sahip meslekler arasında yer alacak. Şirketlerin kaliteli mühendislere olan ihtiyacı artacak… 

Risk yönetimi yöneticileri, şirketlerin karşılaşabilecekleri riskleri önceden fark edip, şirketleri bu muhtemel risklere karşı koruyacaklar. Bu nedenle bu mesleğin de önü açık görünüyor. 

Şimdi birkaç özel mesleğe daha yakından bakalım… 

Biyomedikal mühendisliği 

Biyomedikal alandaki çalışmalar, sağlık hizmetleri alanında zaten bir dönüşüm başlatmış durumda. Ancak önümüzdeki 10 yıl içinde biyomedikal mühendisliği muhtemelen en iyi mesleki kariyerlerden biri olarak karşımıza çıkacak. Biyomedikal mühendisler; özel sağlık cihazları, yapay organlar, biyonik beden parçaları, biyolojik impilantlar gibi araştırma ve geliştirme çalışmalarını yürütecekler. Bu alanda iyi yetişmiş biyomedikal mühendislere ihtiyaç olacağından, biyomedikal mühendisliği de en gözde mesleklerden biri olacak.. 

Sivil veya Ticari Drone Pilotluğu 

Dronelar hayatımızın ayrılmaz bir parçası olmaya doğru gidiyor. Başlarda sadece fotoğraf ve video çekme amaçlı kullanılan dronelar, günümüzde çok farklı amaçlarla kullanılmaya başlandı. Savaşlarda insansız hava aracı olarak kullanılarak, düşmana büyük zararlar verebiliyor. Bazı firmalar ise dronela kargo teslimi yapmayı denemeye başladı. Bunlar dikkate alındığında geleceğin mesleklerinden birinin de drone pilotluğu olucağı açık. Askeri, ticari, eğlence amaçlı drone kullanımının profesyonel drone pilotları tarafından yapılacağı bir döneme yavaş yavaş başladı bile.. 

3 D Yazıcı teknikerliği 

Yakın bir gelecekte fabrikalar, mağazalar ya da süpermarketler yerine 3 D yazıcı ofisleri görebiliriz. İnternet sitesinden beğendiğiniz bir montu, bu 3 d merkezlerinde 3 boyutlu yazıcılardan yazdırabileceksiniz. Hem de tam istediğiniz ölçülerde, istediğiniz renkte…. Belki çok uzak olmayan bir gelecekte bu 3 boyutlu yazıcılar tıpkı buzdolabı ya da tv gibi evimizin ayrılmaz bir parçası olacak. Amazondan online aldığınız bir ürünü bu 3 boyutlu yazıcınızdan bastırabileceksiniz. Böyle bir durumda 3 boyutlu yazıcı teknikerlerine olan ihtiyaç artacak… ayrıca bu yazıcıların parçalarına olan talep de artacak.. bu yazıcıların arızalarının tespit ve tamir edilmesinde bu teknikerlere olan ihtiyaç artacak… 

Sanal Gerçeklik Tasarımcısı 

İnsanların büyük çoğunluğu hiç gitmedikleri yerlere gitmeyi ve yeni yerler keşfetmeyi ister. Ancak bunun için çoğu zaman ya maddi ya da zaman olanaklarına sahip değildir. Artık yeni yerler görmek ve deneyimlemek için fiziksel olarak hiçbir yere gitmek zorunda kalmayabilirsiniz. Sanal dünyalarda destekleyici teknolojiler yardımıyla tüm duygularınızla hissedebileceğiniz bir etkileşim içinde olacaksınız. Sanal gerçeklik kullanıcıları, gerçek dünyada asla deneyimleyemeyecekleri maceraları bu yolla deneyimleyebilir. Ayrıca diğer insanların avatarlarıyla da bu yolla iletişime geçebilir. Bu teknolojinin gelişmesi ileride gerçek ile sanalın karıştırılmasına bile yol açabilir. Sanal gerçekliği geliştiren yetenekli sanal gereklik tasarımcılarına olan ihtiyaç artacak… 

Nanoteknoloji mühendisliği 

Geleceğin en önemli mesleklerinden biri de nanoteknoloji mühendisliği. Günümüzde çalışma alanları sınırlı da olsa çok kısa bir süre sonra sağlıktan, bilime, teknolojiden çevreye kadar hemen hemen her alanda kendine geniş yer bulacak. Moleküler düzeydeki parçalar üzerinde çalışan nanoteknoloji mühendisleri, ilaçları ve besinleri zenginleştirebilirler vücudumuzdaki hücreler, proteinler ve diğer kimyasallar üzerinde değişiklikler yapabilirler. Bunun yanında teknoloji alanında mikro düzeyde çipler, cardlar, bilgisayar parçaları üretebilirler. Bu nedenle bu alanda kendini geliştirmeiş becerikli nanoteknoloji mühendislerine olan talep oldukça fazla olacak. 

Robotik servis teknikerliği ve mühendisliği 

Sanayi, güvenlik, sağlık gibi alanlarda robotların insanların üzerindeki yükün önemli bir kısmını alacağı düşünülüyor. Çünkü robotlar insanların yapmak istemediği tehlikeli görevler için oldukça etkin kullanılabilir. Bu nedenle bu alanda yetenekli robot mühendislerine ihtiyaç olacaktır… 

Genetik mühendisliği 

İnsan, hayvan, bitki ve mikroorganizma gibi canlı formlarının daha sağlıklı, verimli ve çevresel zorluklara dayanıklı olması için genetik yapıları üzerinde değişiklikler yapılması gerekebilir. Yok olma tehlikesi olan canlıların kaybolmasını önleme çalışmaları yapılması ya da daha önce yok olmuş canlı türlerinin fosillerden alınan genlerle yeniden ortaya çıkarılması gerekebilir. Veya bugün biraz kulağa olumsuz gelse bile yakın gelecekte özel olarak tasarlanmış ve sipariş üzerine yapılan bebekler istenebilir. Ayrıca yaşlanma sürecini yavaşlatan veya tamamen durduran tedavilerin bulunması, bugün tedavisi en zorlu hastalıkların tedavilerinin bulunmasında da genetik mühendisleri önemli görev üstlenebilirler. Bu nedenle önümüzdeki yıllarda genetik mühendislerine oldukça fazla iş düşecek ve bu durum da genetik mühendisliğini gözde mesleklerden biri haline getirecek… 


Akıllı Bina Teknikerliği 

Her geçen yıl, daha fazla ev, ofis ve fabrika; aydınlatma, ısıtma, havalandırma ve güvenlik gibi çeşitli yapı sistemlerini kontrol etmek için otomasyon teknolojisinin faydalarından yararlanıyor. Nesnelerin internetiyle birlikte evdeki teknolojik ürünler birbiriyle bağlantılı hale geliyor ve otomasyon sistemiyle uzaktan kontrol altına alınabiliyor. Yakın bir gelecekte binaların büyük bir çoğunluğu bu akıllı sistemlerle donatılacak. Böyle bir durum ise bu sistemleri kuracak, bakımını ve tamirini yapacak yetenekli insanlara olan gereksinimi artıracak. 

Teknoloji ve iş dünyası çok hızlı bir dönüşüm süreci içinde. Bu süreç boyunca bazı meslekler ömrünü tamamlarken birçok yeni meslek de ortaya çıkacak. Henüz bir mesleğe başlamamış olan gençlerin bu durumun farkında olmaları ve kendilerini bilişim çağının mesleklerine göre hazırlamaları gerekiyor…

 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder