Taşkınbilgist: TÜRKİYE, NEDEN BİR DEPREM ÜLKESİDİR?

15 Şubat 2020 Cumartesi

TÜRKİYE, NEDEN BİR DEPREM ÜLKESİDİR?















Türkiye, dünya üzerinde bulunan en önemli deprem kuşaklarından birisi olan Alp Himalaya deprem kuşağında yer alıyor.

Bu nedenle ülkemizin hemen hemen her yeri, deprem tehlikesiyle karşı karşıyadır. Gördüğünüz deprem haritası, AFAD tarafından hazırlanmış ve 1 Ocak 2019 tarihinde yayınlanmış olan ülkemizin deprem tehlikesini gösteren en güncel haritadır. 



(Bu konuyu youtube kanalımda izlemek için aşağıdaki linki tıklayın.)



Bu harita incelendiğinde özellikle ülkemizin Kuzeyinde, Batısında ve Doğusunda kırmızı rengin yoğunlaştığı görülür. Harita üzerinde bu kırmızı alanlar birinci derece deprem tehlikesi olan yerleri gösterir. 

Bu açıdan bakıldığında Doğu Anadolu’dan başlayıp Karadeniz üzerinden Marmara Bölgesi boyunca uzanan kırmızı alan Kuzey Anadolu Fay hattıdır.. Yaklaşık 1200 km uzunluğunda, 10 metre ile 10 km arasında değişen genişlikte olan Kuzey Anadolu Fay hattı, aynı zamanda dünyanın da en aktif ve en önemli kırık hatlarından biridir. Ülkemizde yaşanan ve en fazla insanımızı kaybettiğimiz depremler bu hat üzerinde yaşanmıştır. 

Bu hat dışında Doğu Anadolu Fay hattı da, ülkemizin doğusunda bulunan büyük bir kırıktır. Yakın zamanda yaşanan Elazığ depremi de, bu kırık üzerinde yaşandı. Bu hat Anadolu levhası ile Arabistan levhası boyunca sınırdır. Dolaysıyla Arabistan levhasının Anadolu levhasını sıkıştırması sonucu hem depremler oluyor, hem de ülkemiz Batıya doğru kayıyor. 

Bu iki önemli fay hattı dışında kalan, bir üçüncü fay hattımız ise, Batı Anadolu Fay hattıdır. Bu fay hattı, Kıyı Ege ve Güney Marmara üzerinde etkilidir. Genellikle bu yerlerde bulunan çöküntü alanlar boyunca uzanırlar. Son aylarda, Batı Anadolu Fay hattı da son derece aktif görünüyor. Fay hatlarının olması, bir bölgede deprem tehlikesinin fazla olduğu anlamına gelir. 

Deprem tehlike haritaları yanında, risk haritaları da önemlidir. Risk haritaları, deprem tehlike haritası üzerinde bulunan nüfusun ve yapıların deprem anında etkilenme durumunu içerir. Aynı zamanda ekonomik kayıpların ne olacağı ve depremin çevreye vereceği zararın sonuçları da bu risk haritasında yer verilir. Ülkemizin nüfus dağılımı göz önüne alındığında, deprem riskinin en fazla olduğu bölgelerin Marmara ve Ege Bölgeleri olduğu görülür. Çünkü ülke nüfusunun çok büyük bir bölümü bu iki bölgeye yığılmış durumdadır. Özellikle Marmara Bölgesi en riskli bölge durumundadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder