Taşkınbilgist: Kuşak Sınıflandırması I - Gelenekselciler Kuşağı

18 Şubat 2018 Pazar

Kuşak Sınıflandırması I - Gelenekselciler Kuşağı



Kuşak kavramı genel olarak aynı zaman diliminde doğan insanları içine alır. Tabi bunun yanında aynı dönem ve bu dönemin olaylarını, eğilimlerini ve gelişmelerini yaşamış olmayı da bu kavramın içine koyabiliriz.
21. yüzyılda araştırmacılar kuşakları sınıflara ayırma yoluna gitmişler. Şöyle bir ayrım yapmışlar: 1.Gelenekselciler, 2.Bebek Patlaması, 3.X Kuşağı, 4.Y Kuşağı, 5.Z Kuşağı 

Bu bölümde bu kuşaklardan ilki olan gelenekselcileri birlikte ele alacağız. 

Gelenekselciler / Sessiz Kuşak/ Erişkin Kuşak 



Bu kuşağın üyeleri, 1925 - 1945 yılları arasında doğanlardan oluşuyor. Bu dönemlerde genelde baskı ortamı olduğu için bu kuşak içinde yer alan bireyler oldukça tedbirli davranırlar. Özel bir durum yoksa riskten de uzak dururlar. Gelenekselciler, günümüzdeki yaşlı nüfusu oluşturur. Ancak bu kuşak bugünkü iş yaşamının temelini atan kuşaktır. Bu kuşağın bireyleri eşsiz bilgi kaynağı durumundadır ve pratik zekaya sahiptirler. 



Yaşadıkları dönemlerde ekonomik sıkıntılar, kıtlık, açlık, işsizlik gibi koşullarla yüzleştikleri için tedbirli olmayı çok iyi bilirler. Yaşadıkları dönemin olaylarından dolayı geleceğe yönelik endişe ve güven arayışı onları; ekonomik yönden para biriktirmeye, tutumlu olmaya ve gereksiz yere para harcamamaya yöneltmiştir.

Bu kuşak otoriteye sadıktır ve düzene itaat eder. Kendilerine verilen işleri karşı çıkmaksızın kabul etmiş ve yerine getirmişlerdir. Aralarında üniversite mezunları da olsa genelde lise mezunudurlar. Tabii o zamanlar lise seviyesinin iyi bir eğitim düzeyi kabul edildiğini unutmayalım. 

Disiplin, pragmatistlik ve istikrar onlar için oldukça önemlidir. Bu yüzden gelenekselciler, uzun süre aynı işte kalır ve çoğu zaman da o işte ömür boyu çalışmayı tercih ederler. Bu kuşak için devlette çalışmak ve maaşlı bir iş sahibi olmak önemlidir.Günümüzde çok azı aktif olarak iş hayatındadır ve genelde üst mevkilerde çalışırlar.  



Gelenekselcilerin teknolojiye uyum sağladıkları söylenemez. Gerekli bilgileri kağıttan okuma eğilimindedirler. 

Güven durmayı önemserler. Kendilerine de saygı duyulmasını isterler. Bunlar genelde "uyumlu" insanlar olarak tanımlanırlar. Ülkemizde bu kişiler şu anda dedelerimiz ve ninelerimiz konumundadır. 2018 TÜİK verileri incelendiğinde tahmini olarak bu kuşağı nüfusumuzun yaklaşık %5'i oluşturmaktadır. 

Kuşakları tanırsak kuşak çatışmalarının önüne geçmek mümkün olabilir. 

Bir sonraki kuşağımız olan Bebek Patlaması kuşağında görüşmek dileğiyle...

(Takip edebilir, yorum yapabilir ve paylaşabilirsiniz. Bilgi paylaşılınca güzel.)      

Kaynak: 
Adıgüzel, O., Batur, H. Z., Ekşili, N. (2014). Kuşakların değişen yüzü ve Y kuşağı ile ortaya çıkan yeni çalışma tarzı: Mobil yakalılar. Süleyamn Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 
19.TUİK 2018 Nüfus Verileri.
Görseller google görsellerden alınmıştır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder