Taşkınbilgist: Dünya Kadınlar Günü Nasıl Ortaya Çıktı?

7 Mart 2018 Çarşamba

Dünya Kadınlar Günü Nasıl Ortaya Çıktı?



8 Mart Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmaktadır. Bu günün ortaya çıkışıyla ilgili bilinen en meşhur hikaye özetle; ABD'nin New York kentinde bir dokuma fabrikasında çalışma şartları çok ağırdır. Uzun çalışma saatleri, düşük ücretler... Koşullar dayanılmaz noktaya gelince kadın işçiler grev kararı alırlar. İstekleri de "Daha iyi koşullarda çalışmak, 10 saatlik iş günü, eşit işe, eşit ücret..." Bu şartlar altında 8 Mart 1857 tarihinde New York'ta tekstil işçisi kadınlar greve çıkarlar. 



Kadınların ayaklanması büyük bir işçi dayanışmasına dönüşür. O gün bir tekstil fabrikasında yangın çıktığı ve polis barikatları ya da engellemeleri nedeniyle fabrikadaki işçilerin dışarı çıkamadığı  için 146 işçi yaşamını yitirdiği ve bu yüzden de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü olarak anıldığı ülkemizde yaygın bir bilgidir.


Ancak gerçekte bu tarihte böyle bir yangın bulunmuyor. Bu şekilde bahsedilen bir yangın 1911 yılında Triangle Gömlek Fabrikası'nda çıkar. Bu yangında 146 kişi yaşamını yitirir. Yangından sonra binlerce kişinin katıldığı gösteriler yapılır. Triangel yangınında yaşamını yitirenler için 80 bin kişinin katıldığı cenaze yürüyüşü yapılır. Kadın Sendikal Birliği ve bölgesel 25 Sendika bu yürüşe destek verir. Böylece kadın hakları konusunda dünya çapında bir uyanış başlar. 



1910 yılında Danimarka'nın Kopenhag kentinde II. Enternasyonel toplanır ve Almanya Sosyal Demokrat Partisi önde gelenlerinden Clara Zetkin 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını önerir ve oy birliğiyle kabul edilir. 



Dünya Kadınlar Günü ilk kez 19 Mart 1911'de Avusturya, Danimarka, Almanya ve İsviçre'de kutlanır. Gösterilere katılan yüz binlerce kadın oy verme, seçme seçilme, meslek edinme ve mesleki eğitim görme hakkı isterler. 


İlk başlarda kadınlar günü için belli bir tarih yoktur. Genel olarak ilkbahar başlarında kutlanır. Tarihin 8 Mart olarak saptanması ise 1921 yılında toplanan 3. Uluslararası Kadınlar Konferansında olur. 


8 Mart olmasının en önemli sebebi ise Rusya'daki kadın eylemlerinin Jülyen Takvimi'ne göre 27 Şubatta olması ve bunun Miladi Takvim'deki karşılığının 8 Mart olmasıdır. 


Birleşmiş Milletler ise 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul eder. 



Ülkemizde ise 8 Mart ilk kez 1921'de kutlanır. Ancak sonra uzun yıllar kutlanmaz. Tarih 8 Mart 1975'i gösterdiğinde 500 - 600 kadının katılımıyla birkaç şehirde kutlanır. Darbe sonrasında ara verilen kutlamalar 1990'lardan sonra kitlesel olarak kutlanmaya başlanır. 

Dünya Kadınlar Günü Kutlu Olsun!

 

(Paylaşarak daha çok kişinin bilgilenmesini sağlayabilirsiniz.)


Kaynak:

Kaplan, Selgin Zırhlı. Triangle Gömlek Fabrikası Alev Alev. Kadın Petrol İş Web Sitesi.

Onedio.com. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Nasıl Ortaya Çıktı?.

Rhode, S. (2018)International Women's Day: Here's why March 8 is dedicated to women around the world.http://www.timesnownews.com


1 yorum: