Kuşak Sınıflandırması III - X Kuşağı
X kuşağı üyeleri, 1965 - 1979 yılları arasında doğanları kapsar. Genel olarak ana babaları boomer kuşağındandır. Günümüzde 39 - 53 yaşındadırlar. Sancılı dönemler sonrasında, dönemlerinin acı olaylarını, savaşlarını, darbelerini ve soğuk savaşlarını yaşarlar.
Bu kuşağın genel özellikleri kurallara uyumlu, aidiyet duygusu güçlü, otoriteye saygılı, sadık ve her şeyden önemlisi de çalışkandırlar.
Bu kuşak kayıp kuşak olarak da bilinir. Bu dönemde kadınlar da iş hayatına girmeye başlar. Boşanma oranlarının arttığı bir dönemde doğdukları için, bu durumdan en çok zararı gören kuşak olarak da bilinir. Anne babaları çalıştığı için bu kuşağın çocukları, evlerinin anahtarını boynunda taşımaya başlayan ve başının çaresine bakmayı öğrenen kuşaktır. Ayrıca bu kuşağın bireyleri birden fazla alanda kariyer yapmayı tercih ederler.
İş hayatlarında ise çalışma saatlerine uyum sağlayan, iş motivasyonları yüksek, inançlı ve sabırlıdırlar. Stresli işlerden uzak duran, yaptıkları işleri sadeleştirmeye çalışan ve yaşamak için yaptığı işten keyif alan bir kuşaktır. Tabii ki bu çalışma karşılığında iyi bir kazanç ve güvenlik beklentileri vardır. Çalışmalarının çıktısını görmeleri durumunda çalışmaya devam ederler. Herhangi bir simgesel ödül yerine nakit kazancı tercih ederler. İş hayatıyla özel hayatları arasında denge kurmaya önem verirler.
Değişen dünya koşullarına uyum sağlamak için büyük çaba sarfeden X kuşağı, çağa ayak uyduramadıklarının kaygısını yaşarlar ve dışlandıklarını düşünürler.
X kuşağı bireyleri bilgisayar sistemlerinin dönüşümünü yaşayan kuşak olduğu için bu adaptasyonu yaşamışlar. Siyah-beyaz tv, radyo, kasetçalar, plak, merdaneli çamaşır makinesi gibi teknoloji dönüşümleri onların zamanında yaşanır. Bu yüzden teknoloji konusunda iyidirler. Çocukluk döneminde cep telefonu ve mail gibi iletişim araçları ve yöntemleri olmadığı için genellikle yüze yüz iletişimi benimserler.
Ülkemizde 68 kuşağı gelişmelerini yaşayan kuşak olmalarının yanında Kıbrıs Barış Harekatı'nın, ambargonun, petrol krizinin, üniversite olaylarının ve sağ-sol çatışmasının içinde büyüyen kuşaktır.
Kaynak:
Adıgüzel, O., Batur, H. Z., Ekşili, N. (2014). Kuşakların değişen yüzü ve Y kuşağı ile ortaya çıkan yeni çalışma tarzı: Mobil yakalılar. Süleyamn Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 19.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder