Moğollar, 13. yy’da Balkanlardan Pasifik kıyılarına
kadar olan bölgede egemenlik kurarlar. Yeni hedefleri ise Japon Adaları’dır.
1274 yılında Moğol komutan 800 gemilik Çinli ve Koreli savaşçı ile Japon
Adalarını almak üzere denize açılır. Ancak yolda beklenmedik bir tayfun çıkar
ve planlar alt üst olur. Yolculuk yarım kalmış ve donanma geri döner.
Moğolların başında bulunan Kubilay ise Japon Adalarını egemenliği altına
almakta kararlıdır. 1281 yılında daha büyük bir donanma ile yola çıkılır.
Moğollar, 13. yy’da Balkanlardan Pasifik kıyılarına kadar olan bölgede egemenlik kurarlar. Yeni hedefleri ise Japon Adaları’dır. 1274 yılında Moğol komutan 800 gemilik Çinli ve Koreli savaşçı ile Japon Adalarını almak üzere denize açılır. Ancak yolda beklenmedik bir tayfun çıkar ve planlar alt üst olur. Yolculuk yarım kalmış ve donanma geri döner. Moğolların başında bulunan Kubilay ise Japon Adalarını egemenliği altına almakta kararlıdır. 1281 yılında daha büyük bir donanma ile yola çıkılır.
Bu sırada Japonya’da birlik yoktur. Samuraylar arasında savaş vardır. Ancak durumun ciddiyetini anlayan Samuraylar kendi aralarında anlaşarak Moğol saldırısına karşı birlikte hareket etme kararı alırlar. Haziran ayında Moğolların küçük bir bölümü Japon Adaları’na çıkar ve Samuraylarla savaşarak iç kesimlere doğru ilerlemeye başlarlar. Asıl Moğol ordusu ise Kyoto limanına çıkacaktır. Japonya yenilginin eşiğindedir. Ancak 7 yıl önce olduğu gibi bir fırtına başlar ve Japonları gene kurtarır. Fırtınada yüzlerce Moğol gemisi alabora olur. Karaya çıkabilen az sayıdaki Moğol birlikleri ise Samuraylar tarafından doğranır. İşte, Japonları en umutsuz anında kurtaran ilahi önem atfettikleri bu rüzgara “kamikaze” ismi verilir. Japoncada kami “Tanrı” kaze ise “rüzgar” demektir. Yani "Tanrı rüzgarı".
II. Dünya Savaşı yıllarıdır. Japonya ile ABD Pasifik’te amansız bir mücadele halindedir. 1944 yılı ortalarında Japon pilotlar rastgele bir şekilde Amerikan savaş gemilerine dalış yaparlar ve önemli derecede hasar vermeyi başarırlar. Japon genelkurmayı bu durumdan ilham alarak bir intihar birliği oluşturmaya karar verir. Bu birliğin yaş ortalaması 23 civarındadır. Bu intihar timine katılmada gönüllülük esastır. O sırada Donanma Hava Kuvvetleri komutanı Takaşiro Onoşi’dir. 2800 civarında kamikaze saldırısı yapılır. Bu saldırılarda 34 ABD savaş gemisi batırılır, 360 civarında gemiye ise hasar verilir. Bu saldırılarda 5 bin civarında ABD askeri de hayatını kaybeder.
ABD bu saldırılarla başa çıkmakta oldukça zorlanır. Kamuoyunun bu durumdan haberdar olmaması için ise yayın yasağı koyar. Ardında ise özel tedbirler geliştirerek Japon intihar saldırılarının başarı yüzdesini oldukça düşürür. Yaklaşık 500 bin kişinin ölümüne yol açan Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombaları ile de Japonya’yı teslim alır. Japonların teslim olduğunu duyan Hava Kuvvetleri Komutanı Takaşiro Onoşi, harakiri yaparak hayatına son verir.
(Beğendiyseniz paylaş butonundan arkadaşlarınızla paylaşarak daha çok kişinin bilgilenmesine katkı sağlayabilirsiniz.)
Güzel bilgi aydinlattin..:)
YanıtlaSilHarikasınız. Teşekkürler :)
YanıtlaSil