Taşkınbilgist: 2020

22 Kasım 2020 Pazar

KAOS TEORİSİ: Bir Kelebeğin Yarattığı Kasırga!

 



Geleceği ne kadar isabetli tahmin edebiliriz? Örneğin bir ağaçtan düşmekte olan bir yaprağın düşeceği noktayı ve düşme süresini tam olarak bilmemiz mümkün mü? Sorumuzun cevabını sonraya bırakalım ve devam edelim…

30 Eylül 2020 Çarşamba

Büyük İstanbul Depremi Ne Zaman ve Nasıl Olacak?



Bu yazıda ülkemiz için son derece önemli bir konuya değineceğim. Hepimizin de bildiği gibi İstanbul'da büyük bir deprem bekleniyor. Bu depremin en az 7 büyüklüğünde olacağı tahmin ediliyor. Peki bu beklenti bir spekülasyon mu yoksa bilimsel bir dayanağı var mı? İstanbul'da son dönemlerde yaşanan depremler büyük İstanbul depreminin habercisi mi? Süreci hızlandırıyor mu yoksa yavaşlatıyor mu? Bu büyüklükte bir deprem olursa İstanbul'da ve Türkiye'de neler yaşanır?

11 Eylül 2020 Cuma

İklim Değişikliğinin Türkiye'ye Etkisi

 



Gezegenimiz yaklaşık 4.5 milyar yıldır varlığını sürdürüyor. Hem biz insanlara hem de diğer canlılara ev sahipliği yapan gezegenimiz, son yıllarda alarm veriyor. Küresel düzeyde sıcaklıklar artıyor, buzullar eriyor, deniz seviyeleri yükseliyor, yağmur ormanları azalıyor, beklenmedik hava olayları yaşanıyor ve bunların sonucunda da dünya üzerindeki canlı türleri yok oluyor. 

21 Temmuz 2020 Salı

ZAMANIN GÖRKEMLİ TANIĞI: AYASOFYA



Dünya kültür mirasının en önemli mimari yapılarından biri, Ayasofya. Eski Yunanca’da Kutsal Bilgelik anlamına geliyor. Dünya çapında bir üne sahip olan Ayasofya, 916 yıl kilise, 482 yıl cami ve 85 yıl boyunca da müze olarak hizmet verdi. Peki Ayasofya’yı bu kadar farklı yapan ne? Gelin bu sorunun cevabını Ayasofya’nın mücadele dolu tarihinde arayalım… 

26 Haziran 2020 Cuma

Geleceğin Meslekleri Nelerdir? Hangi Mesleği Seçmeliyim?





Gelecek için en iyi kariyer nedir? Her şey nasıl değişecek? Bugünden geleceğin meslekleri için hazırlanmak mümkün mü? Bu sorulara kesin olarak cevap vermek mümkün değil. Ancak değişim kaçınılmaz bir gerçek… teknoloji değişiyor, doğal ortam değişiyor, ekonomiler değişiyor, toplumlar değişiyor… Bu değişim kaçınılmaz olarak meslekleri de yakından etkiliyor ve gelecekte de etkilemeye devam edecek.. Günümüzdeki mesleklerin önemli bir bölümü kısa zaman içinde artık işlevsel olmayacak ya da popülerliğini yitirecek. Örneğin günümüzde çoğu kişinin halihazırda yaptığı muhasebecilik, denetçilik, postacılık, sekreterlik, kasiyerlik gibi meslekler birkaç yıl içinde ortadan kalkmaya başlayacak…. 

14 Mayıs 2020 Perşembe

4. Boyut Nedir? 4. Boyutun Bilimsel Temelleri ve Boyutlar Arası Farklar


Yaşadığımız dünyanın üç boyutlu olduğu hissine sahibiz. Yaptığımız her şeyi de buna göre yapıyoruz. Ancak biz algılamaktan uzak olsak da, bir dördüncü boyut daha var. Bu boyut olmadan diğer üç boyutun işlevselliği kalmıyor. Peki nedir bu dördüncü boyut?

3 Mayıs 2020 Pazar

Suyun Yolculuğu: Su, Dünyamıza Ne Zaman ve Nasıl Geldi?













Su canlılar için olmazsa olmaz bir molekül.. Sağlıklı bir yetişkin insan vücudunun yaklaşık %60’ı sudan oluşur. Bu oran bebeklerde %75’lere kadar çıkarken, yaşlılarda da %50’ye kadar düşebilmektedir. Beyin, akciğer, kalp, karaciğer ve böbrekler gibi tüm hayati organlarımız %65 ile %85 arasında sudan oluşur. Hatta kemiklerimizin bile yaklaşık %31’sudur.

22 Nisan 2020 Çarşamba

Sigmund Freud Kimdir? Kişiliği, Eserleri ve Teorileri





Bu yazıda hipnoz kullanımı, rüyaların analizi ve dürtüler üzerine çalışmalarıyla adından sıkça söz ettiren 20. yy'lın en etkili ve tartışmalı isimlerinden birini anlatacağım.. Bu isim, insan kişiliğinin anlaşılması için dönemine göre oldukça yeni bir bakış açısı olan psikanalizin kurucusu Avusturyalı nörolog, Sigmund Freud.

12 Nisan 2020 Pazar

29 Nisan 2020'de Dünya'ya Asteroit Çarpma Olasılığı Nedir?
















Dünyamıza doğru saatte 31.320 km hızla yaklaşan potansiyel tehlikeli büyük bir asteroit var… Tabi bu durum felaket senaristlerini harekete geçirdi…Dünyanın ve medeniyetin sonunun geldiği şeklinde haberler yapılmaya başlandı. Peki, gerçekten haklı olabilirler mi? Bu asteroit dünyanın sonunu getirebilir mi? Dünyamız ciddi bir tehlike altında mı? 

11 Nisan 2020 Cumartesi

Dünya Tarihindeki Büyük Salgınlar ve Etkileri
















Çin’in Wuhan kentinde başlayan koronavirüs salgını, hızlı bir şekilde dünya geneline yayıldı. Ticaretten ulaşıma, eğitimden sağlığa kadar hemen hemen her alan bu salgından etkilendi. Hem vaka hem de yaşamını yitirenlerin sayısı hızla artmaya devam ediyor. Dünya genelinde uzmanlar, koronavirüs salgınının Dünya düzenini etkileyeceğini, insanların yaşam alışkanlıkları üzerinde önemli değişiklikler yapacağını söylüyor… Peki, gerçekten böyle mi olucak?

10 Mart 2020 Salı

YAPAY ZEKA NEDİR? HANGİ MESLEKLER TEHLİKEDE?




Algoritmalar, insanlar gibi düşünebilir mi? ya da hatalarından ders çıkarıp kendi kendini geliştirebilir mi? Bilişim teknolojilerinin baş döndürücü hızı, algoritmaların insan hayatının her alanında kendine yer bulmasına yol açtı. Sadece bilişim teknolojileri alanında değil, sağlıktan iş dünyasına, eğitimden hukuğa, ulaşımdan üretime kadar her alan, algoritmaların eline geçmeye başladı. Peki, algoritmalar bütünü olan yapay zeka nedir? Hayatımıza etkileri nelerdir? Mesleklerimiz tehlikede mi? ve Gelecekte bizleri neler bekliyor?

15 Şubat 2020 Cumartesi

TÜRKİYE, NEDEN BİR DEPREM ÜLKESİDİR?















Türkiye, dünya üzerinde bulunan en önemli deprem kuşaklarından birisi olan Alp Himalaya deprem kuşağında yer alıyor.

DEPREM NASIL OLUŞUR?











Deprem nedir? Neden ve nasıl olur? Depremin büyüklüğü ve şiddeti nedir ve nasıl ölçülür? Deprem önceden bilinebilir mi ya da engellenebilir mi? Ülkemiz neden bir deprem ülkesidir ve Ülkemizde deprem riski en yüksek yerler nereleridir? Sırasıyla bu soruları ele alalım… 

1 Şubat 2020 Cumartesi

CORONAVİRÜS NEDİR? ÇİN'DE SON DURUM NE? TÜRKİYE'YE GELDİ Mİ?




2019 Aralık ayı sonlarında, Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs, hem Çin’de hem de Dünya genelinde tedirginlik yarattı. Tüm karantina çalışmalarına rağmen hızla yayılan virüs, Çin dışında da kendini göstermeye başladı.

17 Ocak 2020 Cuma

10 SORUDA GÖBEKLİ TEPE'Yİ TANIYALIM












Şanlıurfa’da bulunan Göbekli Tepe, tarih öncesi dönemlere ait bilgilerimizi derinden sarstı. Yaklaşık 12 bin yıllık bu tarihsel yapı, dönemin yaşamına ilişkin bildiklerimizi değiştirecek ve yazı öncesi karanlık dönemi birazcık da olsa aydınlatacak öneme sahip. Şimdi, insanlık tarihinde önemli bir yere sahip olan Göbekli Tepe’yi, 10 soruyla daha yakından tanımaya çalışalım.

11 Ocak 2020 Cumartesi

TOYOTA WOVEN CITY: Geleceğin Akıllı Şehri Japonya'da Kuruluyor






Japonya’da Fuji Dağı manzaralı dünyanın en futuristik şehirlerinden birinin inşasına gelecek yıl başlanılacak. Toyota, CES 2020’de geleceğin şehri olarak tasarladığı, Woven City projesini dünyaya tanıttı. Woven City’nin amacı nedir? Nasıl olacak? Orada kimler yaşayacak? Gelin bu soruların yanıtlarına bakalım.